Skip to main content
Blogs

Victim Blaming bij seksueel misbruik

“Het spijt ons, dit had nooit mogen gebeuren’

Iedereen heeft er ongetwijfeld over gelezen of de uitzending van BOOS gezien.
The Voice. Een ware media storm maar erger nog een storm aan slachtoffers.

Vorige week keek ik al een andere uitzending over Victim Blaming. Een onderzoek * dus niet de uitzending van gisteren waarom mensen het zo lastig vinden hoe te reageren als een vriend/vriendin/ familie lid enz.  deelt over een ervaring met misbruik.
De reacties waren zo verschillend, sommigen zelfs shocking.
Blaming- the- victim is een vorm van morele ontkoppeling waarbij een dader of omstanders de schuld bij het slachtoffer legt.

Een slachtoffer zei in dit onderzoek het volgende; Het oordeel en de reactie van ongeloof en twijfel van omstanders deed me meer dan de daad van het grensoverschrijdende gedrag.

Het raakte me daarom diep de reactie in de uitzending van BOOS op de vele misbruik verhalen.
Ik citeer: ‘Als ze eerder hadden gesproken had het eerder kunnen stoppen.’

Ook dit is overigens geen schuld naar de gene die voor het eerst zijn reactie toont op wat hij net had gezien en gehoord. Ik besef me dat we soms geen woorden kunnen vinden voor zoveel leed en snel reageren vanuit onze eerste mechanisme.
Ik denk dat in zijn geval de oplosser heel hard aan het woord was. Misschien ook wel de schuld naar zichzelf hoe hij dit binnen zijn bedrijf heeft kunnen missen.

Toch is het goed dit te weten. Dat als je bent misbruikt er zo iets wezenlijks in jou word geraakt, wat zoveel verwoesting van binnen en buiten aanricht dat dit vraagt om een reactie van ons met  ‘zijde handschoenen’.
Het onderzoek van Victim- Blaming stelde zelfs dat een reactie op een slachtoffer die voor het eerst iemand in vertrouwen neemt en zijn ervaring deelt alles bepalend is hoe iemand zijn verdere herstel proces kan verlopen. Wat een impact.
Hoe reageer jij?

Voorbij je schaamte komen vraagt geen veroordeling.
Het vraagt liefde en een open houding.

Voorbij je schaamte komen vraagt niet om waarom heb je niet?
Het vraagt om erkenning, gezien en gehoord te worden.

Laten we daarom met zorg, aandacht en liefde omgaan met hen die de moed hebben om voorbij de schaamte te komen en hun verhaal te brengen in het Licht.

Ik sta op voor al die vrouwen die gisteren de moed hebben getoond om een voorbeeld te zijn voor vele anderen. Die voorbij hun schaamte zichzelf in alle kwetsbaarheid zetten in het Licht. Dat er een weg is geopend voor vele vrouwen en overigens ook mannen die zich nu meer gesteund voelen om ook hun verhaal met de ander te delen.

Ik vraag ook aan alle mannen om hun stem te gebruiken en een geluid te zijn, niet van oordeel en schuld maar van een warme en liefdevolle houding. ‘Het spijt ons dit had nooit mogen gebeuren’.

Voel je het verschil?

Mocht je na het zien van de uitzending van gisteren voor het eerst of opnieuw geraakt zijn in jou eigen ervaring, wil je hier over praten?  Of ken je iemand die hier hulp bij kan gebruiken?

Delen is Helen.

Ik begeleid vrouwen en jonge meiden die te maken hebben gehad met seksueel misbruik/ geweld of grensoverschrijdend gedrag. Ik wil je een veilig plek bieden waar Jij er mag zijn met jou verhaal.

Voor contact klik hier

Call Now Button