Skip to main content
Blogs

Artikel in Steenwijker Courant

Steenwijkse Elisa Bakker in haar praktijkruimte van ‘Jij Floreert’. Foto: Sieb van der Laan

Artikel Steenwijker Courant

Coach Elisa Bakker heeft een nieuwe praktijk in Zuidveen. Ze helpt slachtoffers van seksueel grensoverschrijdend gedrag

Ze is ervaringsdeskundige. „Want ook ik heb te maken gehad met seksueel grensoverschrijdend gedrag”, vertelt Elisa Bakker. „Daarover praten kan je echt helpen in het proces van herstel en verwerking.” Iemand, zoals Elisa, die iets soortgelijks heeft meegemaakt kan aan een paar woorden of gebaar genoeg hebben om je te begrijpen. Dan is er een klik, een goed luisterend oor, en kan er samen gewerkt worden aan een oplossing.

Don van der Veen • 9 februari 2022, 12:00 • Steenwijk

„Ik doe iets wat me blij maakt. Iemand helpen. Daar ligt mijn hart”, zo vervolgt Elisa. Coaching en Hulpverleningspraktijk ‘Jij Floreert’ is gespecialiseerd in het begeleiden en helpen van vrouwen die slachtoffer zijn van seksueel grensoverschrijdend gedrag. „Ook mannen kunnen daarmee te maken krijgen. Al heb ik wel het gevoel dat daar nog wat meer een taboe op rust.”

Uiteraard passeert de beerput ‘The Voice of Holland’ de revue. Pijnlijk wat er is gebeurd. Wel goed dat het naar buiten komt. „Want nu durven steeds meer vrouwen en jonge meiden te praten over wat ze is overkomen. Er is ook meer besef, zo van wat zich toen heeft voorgedaan was dus echt niet normaal. Je krijgt als slachtoffer te maken met gevoelens van schuld en schaamte. Beschadiging van je zelfvertrouwen en eigen waarde. Wie ben ik nog? En hoe kun je door? Krijg je je leven weer op de rails? Het tast je aan in zoveel gebieden van je leven”’ The Voice of Holland is nu de aanleiding dat er meer over seksueel grensoverschrijdend gedrag wordt gesproken. „Maar het komt ook op straat voor en in bedrijven. Je ziet nu ook dat daar iets op gang komt. Dat het zeg maar serieuzer genomen wordt.”

‘Twee kleine stoeltjes’

In de praktijkruimte staan twee kleine stoeltjes. Want er zijn vrouwen en mannen die als kind al te maken hebben gehad met seksueel grensoverschrijdend gedrag. „We nemen dan plaats op de stoeltjes en gaan terug naar vroeger. Dit ongewenste gedrag gebeurt ook in gezinnen. Door familie, of andere bekenden van het slachtoffer.” Ze geeft gericht sessies aan haar cliënten. „Gemiddeld gaat het om zes tot tien keer. Dat hangt van de problematiek af. Seksueel misbruik vraagt soms om een proces van jaren.” Je verhaal vertellen is al een hele stap. Daarom wil ze graag haar praktijk aanbieden als veilige plaats om er over te praten. In haar coaching richt ze zich op volwassenen vanaf achttien jaar, ouderen en jongeren.

„Ik coach ook op het gebied van zelfbeeld, zelfvertrouwen, voor jezelf opkomen. Zo zijn er ook vrouwen die op jonge leeftijd te veel op hun schouders nemen. Die willen alle ballen in de lucht houden. Ze geven aan: ik wil wat minder, maar hoe moet ik dat doen?” De coronatijd heeft het leven van velen stilgezet. „En dan kunnen er ook zaken spelen als: vind ik mijn werk nog wel leuk? En niet verwerkt verdriet stoppen we soms weg. En er zijn mensen die eenzaam zijn. Bijvoorbeeld singles. Ze zijn hun doel in het leven kwijt.”

‘Jij Floreert’ is nieuw

De praktijk ‘Jij Floreert’ is nieuw. En zit sinds een paar maanden aan de Schoolweg 19 in Zuidveen. Waarom de naamgeving ‘Jij Floreert’? ‘Floreert is afgeleid van het woord ‘Floreren’. Dat betekent letterlijk groeien, bloeien en tot volle ontplooiing komen. In het logo van Jij Floreert staat een boom. De boom staat als metafoor van ons leven. De wortels reiken tot diep in de grond. Dit is onze identiteit, weten wie wij zijn. Allemaal worstelen we met deze vragen: Wie ben ik? Wat wil ik? Wat kan ik?’ Soms staan er dingen van onszelf in de schaduw. „Dit kunnen belemmeringen, overtuigingen of een onverwerkt trauma zijn die de bloei en groei laten stagneren. Het andere deel van de boom staat volop in bloei. Deze potentie is in ieder van ons aanwezig. Dit geeft ons hoop en nieuw perspectief.” Elisa heeft zoals een ieder van ons ook haar wortels, of zo je wilt roots. Ze is een echte Steenwijkse. Haar wieg stond in West. „Na het behalen van mijn diploma maatschappelijk werk heb ik acht jaar in deze regio gewerkt als ambulant begeleider in de psychische hulpverlening. Dat heeft mij als mens en professional enorm verrijkt.”

In 2019 ging ze een tweejarige opleiding volgen als integratieve coach Groundwork. „Leer van gezonde psychologie en theologie.” Maar ze wilde zoals ze het zelf zegt: ‘haar vleugels uitslaan’. De droom was een eigen praktijk. En die droom is in vervulling gegaan. „Hard werken, en een stukje ondernemerschap hoort daarbij.” Daarnaast werkt ze nog steeds op zzp-basis als coach en begeleider bij verschillende zorginstellingen en zorgprojecten. ‘Deze verscheidenheid maakt mijn werk erg afwisselend en dynamisch.’ In haar hart speelt dat ze graag verandering aan wil brengen in de zorg. „Als ambulant begeleider ben je soms letterlijk puin aan het ruimen in iemands leven. Dan interesseert mij hoe dit zover gekomen is, en wat we eraan gaan doen…”’

Voor meer informatie: https://jijfloreert.nl

Het meisje in de gevangenis

Het meisje in de gevangenis.

Ze zit vast, ze durft er niet uit.

Jarenlang heeft ze gestreden maar wat haalde het uit?

Haar muur werd steeds hoger, haar eenzaamheid steeds groter.

Gevangen in woorden ze komen er niet uit.

Een vat vol emoties en een schreeuw om hulp maar ze durft er niet uit.

Geroofd van haar puurheid en haar zachte hart.

Gevangen in haar eigen woorden, het liefst schreeuwt ze het uit!

Dan komt de angst en schaamte ze halen haar onderuit.

Zo jong al gevangen de duisternis omsluit.

‘Mijn God hoe kom ik hier uit’ ?

Ik wil weer gaan leven, mezelf weer ontdekken wie Ik Ben.

Ik wil weer voelen vreugde, liefde, vrijheid en geluk!

Het vat van emoties wil weer gaan stromen, het hart van binnen wil er weer uit.

De gevangenis ben ik zelf, ik heb de sleutels U haalt me eruit.

Kwetsbaar en puur dat is wie ik ben. Gekocht en betaald om te Leven Voluit!

Niet langer gevangen in het web van de duisternis maar schijnen in het Licht van zijn Glorie.

Het vraagt moed en vertrouwen maar U belooft “Ik Ben” erbij.

Jij bent niet langer gevangen; Jij Bent Vrij!

Elisa Bakker

Call Now Button